Miten suojataan tynnyrisaunan pinnat homeelta

kuva miten suojataan tynnyrisaunan pinnat homeelta

Miten suojataan tynnyrisaunan pinnat homeelta

Tässä on tärkeimmät seikat, jotka sinun tulee ottaa huomioon suoja-aineen valinnassa:

  • Onko tarkoitus suojata tynnyrisaunan sisäiset vai ulkoiset pinnat
  • Käsittelyn pinta-alueet: lattia, katto, lauteet vai kaikki pinnat
  • Tarvitaanko koriste elementeille erillinen käsittely
  • Onko valitun suoja-aineen levittäminen tarpeeksi helppoa ja vaivatonta

Riippuen käsiteltävästä puupinnasta, suoja-aineet eroavat usein koostumukseltaan. Käsittely tulee suorittaa tutkituilla saunakäyttöön tarkoitetuilla aineilla. Esimerkiksi lakan käyttäminen saunan sisätiloissa ei ole suositeltu.

Suoja-aineet voidaan jakaa kahteen ryhmään niiden vaikutuksen perusteella:

1. Öljy- ja vahapohjaiset aineet

Vaha- ja öljypohjaiset aineet imeytyvät syvälle puun solukkoon ja tiivistävät puuta, jättäen pinnalle ohuen kalvon. Vaha-ja öljykäsittely estää likaantumista ja pidentää käyttöikää, myös korostaa puupintojen eri sävyjä. Öljypohjaisilla suoja-aineilla on usein epämiellyttävä haju, mikä johtuu niiden sisältämistä liuottimista. Tästä syystä on suositeltavaa tutustua tuotetietoihin ennen tuotteen käyttämistä sisätiloissa.

Fispars suosittelee seuraavia suoja-aineita tynnyrisaunan sisätiloihin:

Supi Saunapesu –  pesuaine puupintojen puhdistamiseen ennen niiden suojauskäsittelyä sekä päivittäiseen pesuun. Hellävarainen, vaikkakin hapan – ei aiheuta korroosiota, mutta varovaisuutta on noudatettava puhdistettaessa saumatasoitteita tiivisteellä ja vahvoilla seoksilla. Älä käytä yhdessä klooripitoisten aineiden kanssa.

kuva 1 miten suojataan tynnyrisaunan pinnat homeelta

Supi Saunavaha – on vesiohenteinen, luonnonvahaa sisältävä suoja-aine, joka petsimäisen ohuena imeytyy hyvin puuhun ja antaa sille luonnollisen kauniin, silkinhimmeän suojan. Käyttökohteet: saunan lauteet sekä paneeliseinät ja -katot, ovet ja ikkunanpuitteet. Fispars tarjoaa värittömän sävyn Supi Saunavahaa, joka säilyttää puun luonnollisen värin neutraalina, sillä se ei syvennä puun omaa väriä kuten öljykäsittely.

kuva 2 miten suojataan tynnyrisaunan pinnat homeelta

Supi Lattiaöljy – kasviöljypohjainen vesiohenteinen puuöljyemulsio kosteisiin sisätiloihin. Suojaa puuta kosteudelta ja lialta sekä vähentää puupinnan halkeilua. Soveltuu puupuhtaan tai aikaisemmin öljytyn pinnan suojaamiseen kosteissa sisätiloissa. Soveltuu myös lämpökäsitellylle ja kovapuulle.

  1. Helppo levittä kuivuu
  2. Nopeasti
  3. Yksi kerros öljyä yleensä riittää
kuva 2 supi lattiaoljy kosteisiin sisatiloihin

2. Vesiliukoiset kyllästysaineet

Vesiliukoisten kyllästysaineiden yleisin sideainetyyppi on akrylaatti. Etuna on hyvä tartunta, värin ja kiillon pysyvyys, vesihöyrynläpäisevyys sekä kulutuksen-, veden- ja puhdistuksenkestävyys. Aineilla ei ole väriä eikä hajua, joten ne sopivat sisäpintojen käsittelyyn ja säilyttävät puupintojen luonnolliset kuviot.

Vesiliukoiset kyllästysaineet on yleensä peitettävä lakalla, jotta aine kiinnittyisi ja jottei se kuluisi pois. Toinen vaihtoehto on käyttää jonkinlaista yhdistelmäainetta, kuten akryylilakkaa.

Yleiset puun käsittelymenetelmät:

kuva 4 miten suojataan tynnyrisaunan pinnat homeelta

Puupinnat tulee käsitellä vähintään kerran vuodessa. Ulkopinnat tulee käsitellä heti tuotteen asennuksen jälkeen, jos käsittelyä ei ollut tilattu erikseen tilauksen yhteydessä. Paras käsittelyaika on kesän päättyessä tai syksyn alussa. Puiden ajankohtainen käsittely auttaa säilyttämään rakenteen eheyden.

Puupinnoista tulee poistaa vanhaa maalikerrosta, hioa ja puhdistaa pölystä huolellisesti ennen suoja-aineen levittämistä. Aineen levittäessä tulee kiinnittää erityistä huomiota lautojen päihin. Kyllästysaineeseen voi lisätä väriä sävyn muokkaamiseksi.

Käsiteltävän saunan ilmankosteus ei saa ylittää 80 % ja huonelämpötila sekä käsiteltävien pintojen lämpötila ei saa laskea alle +5 °С.

Varmista, että olet valinnut oikean aineen, joka on tarkoitettu nimenomaan puupinnoille ja noudata annostus- ja turvallisuusohjeita tarkoin välttääksesi itsesi vahingoittamisen. Muista tuulettaa ja kuivata sauna jokaisen käsittelyn jälkeen. Saunaa voidaan käyttää vasta, kun se on täysin kuivunut.

Kyllästysaineen valittaessa on huomioitava, että lämpötilaolosuhteet eivät ole kaikilla saunan osilla samat, joten eri materiaalien käytännöllisyydessä saattaa myös olla eroja. Esimerkiksi kyllästetty lattia ei saa olla liukas. Pöytälevyt ja lauteet tulee käsitellä aineilla, jotka on suunniteltu kestämään pesua. On olemassa kyllästysaineita, jotka on tarkoitettu nimenomaan lauteita varten. Tällaiset aineet imeytyvät syvälle puun solukkoon ja estävät lauteiden kuumenemisen korkeissa lämpötiloissa!

Kyllästysaineen huolellinen valitseminen ja asianmukainen käyttö takaavat pinnalle luonnollisen ilmeen ja pidentää sen käyttöikää. Lisää tietoa löytyy kyllästysaineen käyttöohjeista, joten lue huolellisesti, vertaile tietoja ja tee päätöksesi!

Jaa tämä viesti


Olet juuri lisännyt tämän tuotteen ostoskoriin: